Procesul de obținere a actelor permisive necesare construcției și punerii în funcțiune a capacităților noi de producere a energiei electrice va fi mai eficient și transparent. Noul regulament cu privire la construcția, reconstrucția sau extinderea centralelor electrice cu o capacitate mai mare de 20 MW a fost aprobat de Guvern.
În document sunt stabilite condițiile pe care trebuie să le întrunească solicitanții care intenționează să construiască, reconstruiască centrale electrice în vederea obținerii autorizării, precum și actele specifice pe care urmează să le prezinte în acest scop, transmite Știri.md.

„Prin aprobarea noului regulament, în locul celui cu o vechime de 20 de ani, urmărim crearea unui cadru juridic clar și transparent pentru dezvoltarea capacităților de producere a energiei electrice, oferind previzibilitate pentru investitori în tot ce e legat de procedura de autorizare a centralelor electrice cu o putere mai mare de 20 MW. Totodată, statul va avea posibilitatea de a alinia tehnologiile ce urmează a fi instalate la documentele de politici promovate în domeniul energetic”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov. 

Potrivit Executivului, evaluarea proiectelor urmează a fi efectuată de către Comisia de autorizare, în baza criteriilor care reflectă aspecte tehnico-economice și de mediu, cum ar fi corespunderea tehnologiei cu politicile statului din domeniul energetic, credibilitatea racordării centralei electrice la rețelele electrice, precum și credibilitatea tehnică a proiectului. 

De asemenea, este necesară argumentarea privind eligibilitatea terenului necesar pentru amplasarea centralei electrice în zona propusă de solicitant.

Solicitările acceptate de Comisie vor fi supuse votului Cabinetului de miniștri, iar Hotărârea Guvernului cu privire la autorizarea instalării sau majorării capacității centralei electrice va fi valabilă timp de 60 luni din momentul adoptării.

Excepție de la prevederile Regulamentului sunt producătorii eligibili care au fost desemnați câștigători ai licitației pentru oferirea statutului de producător eligibil mare, precum și centralele electrice cu o capacitate mai mică de 20 MW.